woensdag 4 januari 2017

Boterpuntjes

Nee, geen boterkoek maar boterpuntjes! Deze koekjes hebben wel veel weg van boterkoek, maar zijn toch weer net iets anders. Knapperiger, maar wel die heerlijke botersmaak. Ik weet niet hoe groot jullie bakplaat is, maar de mijne heeft een gewoon formaat. Het is even lastig om het deeg uit te smeren, wat het is zo ontzettend dun! Maar dat is dan natuurlijk ook de bedoeling. Dun, knapperig, boterachtig. Ook het deeg gladmaken kost even tijd. Het gaat niet zo snel als bij een boterkoek; dit duurt wat langer. Als het deeg glad is, kun je er mooie strepen in trekken met een vork en bakken maar! Je moet de koekjes doorsnijden op het goede moment: niet te warm, niet te koud. Als ze te warm zijn, krijg je ze niet mooi doorgesneden. En als ze te koud zijn, kun je eerder een zaag pakken dan een mes.. Ik heb in het recept 5 minuten gezet, omdat ik dat altijd aanhoud en het werkt goed. Heerlijk bij een bakje koffie of gewoon zomaar als tussendoortje!

Ingrediƫnten voor 24 koekjes:


Voor het deeg:
- 200 gram zachte boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram suiker
- 1 ei
- 200 gram bloem
- een snufje zout
- 1 tl citroenrasp

Overig:
- 1 ei

Bereiding

1. Klop de boter zacht en meng er alle suiker door. Voeg hierna het ei, de bloem, het zout en de citroenrasp toe.
2. Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Duw het deeg uit op de bakplaat en maak het helemaal glad met de bolle kant van een lepel die je in koud water doopt. Trek hierna met een vork lijnen in het deeg en bestrijk de koek met een losgeklopt ei. Bak de koek in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
3. Snijd de koek 5 minuten na het bakken in driehoekjes en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten