maandag 6 juni 2016

Stroopkoeken

Geen stroopwafels, maar koeken! Deze stroopkoeken zijn zo lekker dat je deze liever in je mond hebt dan een stroopwafel uit de winkel. Ze zijn wel groot trouwens, dat komt doordat je eigenlijk twee koekjes met stroop opeet! Denk even niet aan de calorietjes maar geniet hiervan… Pas wel heel goed op dat je geen hete stroop op je vingers krijgt! Doet namelijk nogal zeer en ik kan het weten want ik heb helaas ervaring… :) Als je de perfecte koeken wilt moet je het deeg niet te lang kneden, dat is er niet goed voor. Kneed het dus kort, even koud laten worden, bakken, stroop ertussen en smullen maar!

Ingrediƫnten voor 9 koeken:

Voor het deeg
- 300 gram bloem
- 200 gram zachte boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- een snufje zout
- 1,5 tl bakpoeder

Voor de vulling
- 60 gram boter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 200 gram keukenstroop
- ½ tl kaneel

Bereiding

1. Doe alle ingrediƫnten voor het deeg in een kom en kneed hier een mooi deeg van. Vorm een bal van het deeg en leg die ca. 30 minuten verpakt in plasticfolie in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak kleine balletjes van het deeg en druk ze plat op de bakplaat. Bak de koekjes heel lichtbruin gaar in 13-18 minuten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
3. Laat voor de vulling de boter smelten in een steelpannetje en voeg vervolgens de basterdsuiker, keukenstroop en kaneel toe. Breng het mengsel aan de kook en roer goed met een garde totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat deze iets afkoelen. Bestrijk de helft van de koekjes met de stroop en plaats daar een ander koekje op. Laat de stroopkoeken iets afkoelen en doop dan een stukje van de koek in de stroop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten