dinsdag 21 juni 2016

Frambozengebakjes

En weer een recept van Rutger! Wauw, wat zijn die recepten van hem goed! Deze gebakjes zijn lekker klein, dus maak je niet te veel zorgen over vol zitten enzo… Ze zien er perfect uit en zijn erg leuk om te maken. Het is niet heel erg ingewikkeld, je moet gewoon een aantal dingen maken (bodems, banketbakkersroom, amandelspijs mengen met ei) en uiteraard de vaat… Ik heb een spuitzak die je kunt hergebruiken, dus die moet ik afwassen. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel daar aan! De afwasborstel past niet helemaal goed in de spuitzak, dus moet je met je hand daarin om het schoon te maken. Heel je hand natuurlijk onder de banketbakkersroom… Je hoort het al, soms is een wegwerpspuitzak beter! Maar hierom heb ik het niet gelaten om deze gebakjes te maken. Geniet framblij!

Ingrediënten voor 12 gebakjes:

Voor het deeg:
- 125 gram bloem
- 90 gram boter 
- 45 gram suiker
- 45 gram bruine basterdsuiker
- ½ eidooier
- 1,5 tl bakpoeder
- een snufje zout
- ½ tl vanillearoma

Voor de banketbakkersroom:
- 250 ml melk
- 25 gram custardpoeder
- 40 gram suiker
- ½ ei

Verder nodig:
- 125 gram amandelspijs (gemengd met ei volgens de verpakking)
- Frambozen (ca. 85)
- Poedersuiker om te bestrooien

Bereiding

1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het ca. 1 uur in de koelkast.
2. Maak ondertussen de banketbakkersroom. Klop eerst het ei met de helft van de suiker los in een kom. Voeg hier de helft van de melk aan toe samen met de custardpoeder. Roer dit goed door met de garde. Breng nu in een steelpan de andere helft van de melk samen met de andere helft van de suiker aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan de kom met het custardmengsel. Roer dit weer goed door met de garde. Giet het mengsel terug in de pan en laat het mengsel zachtjes doorkoken. Als je ziet dat de banketbakkersroom ongeveer zo dik wordt als pudding, haal het dan gelijk van het vuur af en giet het in een kom. Dek deze kom af met folie en laat het afkoelen in de koelkast. 
3. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een muffinvorm met 12 holtes in met boter. 
Pak het deeg uit de koelkast en verdeel het in 12 stukjes. Maak van elk stukje een balletje dat je platdrukt zodat het precies de bodem van een holte bedekt. Pak nu een spuitzak waar je de amandelspijs in doet. Spuit nu op elke bodem een cirkel met het amandelspijs, maar houd de buitenste halve centimeter vrij. 
4. Bak de bodems in 15-20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Plaats direct als de vorm uit de oven komt een met bakpapier beklede (bak)plaat op de vorm. Draai de vorm met plaat en al in één snelle beweging  om en zet deze op het aanrecht. Laat de omgekeerde bodems afkoelen.
5. Draai de bodems om en vul een spuitzak met de banketbakkersroom. Spuit op elke bodem een cirkel banketbakkersroom. Leg hierop de frambozen. Bestuif de frambozengebakjes voor het serveren licht met poedersuiker.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen