donderdag 26 mei 2016

Appelbuns

Appelbuns, weer eens wat nieuws! Nou, eigenlijk ook niet want dit lijkt best veel op het suikerbrood dat ik eerder heb gemaakt. Het deeg dan, de vulling totaal niet! Ik vind deze broodjes echt heel lekker en leuk! Het effect dat je krijgt als je de rol in stukken snijd is ook heel leuk; het lijkt heel erg op roosjes. Ik heb dit recept van Rutger, en die heeft het weer uit een kookboek! Dus derdehands :) maar niet minder lekker! Let er wel heel goed op dat je het lang genoeg laat bakken, want ik haalde de appelbuns al uit de oven toen ze nog helemaal niet gaar waren. Dat dacht ik wel, dus at ik het op. De volgende dag merkte ik dat ze toch echt niet gaar waren, dus ik heb ze nog langer in de oven gezet totdat ze gaar waren. Let er dus goed op dat ze goudbruin en gaar zijn!

Ingrediënten voor ca. 12 appelbuns:

Voor het deeg

- 225 gram bloem
- 15 gram suiker
- ½ tl kaneel
- een snufje speculaaskruiden
- 5 gram zout
- 75 ml melk
- 5 gram gedroogde gist
- 90 gram zachte boter
- 1 ei
- 1 el citroenrasp (rasp van een halve citroen)

Voor de vulling
- 2 appels
- 1 sinaasappel (alleen het sap)
- 2 el citroensap
- 40 gram zachte boter
- 40 gram rietsuiker

Voor de garnering
- 50 gram poedersuiker
- 1 el citroensap

Bereiding

1. Meng voor het deeg de bloem, suiker, kaneel, speculaaskruiden en het zout. Verwarm de melk tot ca. 37°C en giet er een beetje van in een kommetje waardoor je ook de gist roert. Doe nu bij het bloemmengsel ook de gist, zachte boter, het ei, de rest van de melk en de citroenrasp. Meng alles goed met de hand en kneed het daarna nog 5 minuten goed door op een met bloem bestoven aanrecht. Doe nu het deeg terug in de kom en dek hem af met plasticfolie. Laat het 2 uur rijzen.
2. Pers de sinaasappel uit en schenk het in een kom met de citroensap. Schil de appels, snijd ze doormidden, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes met een dunschiller. Doe de plakjes bij de sinaasappelsap en zorg ervoor dat ze er allemaal goed in zijn gedrenkt.
3. Rol het deeg uit op een licht bebloemd aanrecht tot een rechthoekige lap van ca. 35 cm lang. Smeer de boter erover uit en bestrooi de lap met rietsuiker. Verdeel hierover de appelplakjes en rol de deeglap vanaf de lange kant op. Snijd de rol in ca. 12 plakken en leg ze met het snijvlak omhoog in een ingevette ovenschaal. Dek het af met plasticfolie en laat het nog 1 uur rijzen op een warme plek.
4. Verwarm intussen de oven voor op 225°C. Zet de schaal ca. 15 minuten in de oven. Als de broodjes nu nog niet mooi goudbruin en gaar zijn, zet ze dan nog 5-10 minuten in de oven op 190°C. Haal de appelbuns uit de oven en laat ze afkoelen.
5. Maak het glazuur door de poedersuiker met de citroensap te mengen en sprenkel het dan over de appelbuns.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen