donderdag 28 januari 2016

Pêche Melba-taart


Een heerlijke taart! Er zitten wel veel verschillende ingrediënten in, als je de kosten bij elkaar
optelt kom je neer zo'n 17 euro! Maar als je een feestje geeft mag je jezelf best zoiets veroorloven :). Hij zal in ieder geval bij iedereen in de smaak vallen! Deze taart heb ik voor het eerst voor mijn verjaardag gemaakt, in november. En wat was hij lekker! Toen ik alle vulling zag die erin moest, dacht ik wel: hoe ga ik dit ooit allemaal in die taart krijgen? Het is gelukt, en was een feest om te maken! Misschien zou je het al snel laten om deze taart te maken, er zit enorm veel in en ziet er misschien een beetje ingewikkeld uit. Maar echt, doe gewoon eens gek en maak deze heerlijke taart! Iedereen lustte wel een stukje, zelfs een tante die eigenlijk aan de lijn was! :) 

Ingrediënten voor ca. 16 personen:
- 4 eieren
- zout
- 225 gram suiker
- 4 zakjes vanillesuiker
- 80 gram bloem
- 4 el maïzena
- 2 tl bakpoeder
- 1 blik (825 gram) perziken
- 350 gram frambozen
- 100 gram amandelschaafsel
- 150 gram frambozenjam
- 500 ml slagroom
- 2 zakjes slagroomversteviger
- 750 gram magere kwark
- 250 gram mascarpone

Bereiding

1. Bekleed de bodem van een springvorm (26 Ø) met bakpapier. Splits de eieren. Klop het eiwit stijf met een snufje zout. Roer er geleidelijk 100 gram suiker en 2 zakjes vanillesuiker door. Klop de eidooiers een voor een door het beslag. Zeef de bloem, de maïzena en het bakpoeder boven het beslag en spatel ze erdoor. Schenk de massa in de vorm en strijk hem glad. Bak het beslag ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven (elektrisch 175°C/hetelucht 150°C/gas stand 2).
2. Laat de perziken uitlekken. Was als het nodig is de frambozen en dep ze droog (laat diepvriesframbozen ontdooien). Rooster de amandelen in een droge koekenpan.
3. Klop de slagroom stijf en voeg geleidelijk de slagroomversteviger en 2 zakjes vanillesuiker toe. Meng met de mixer de kwark, de mascarpone en 125 gram suiker. Spatel de slagroom erdoor.
4. Snijd de biscuitbodem horizontaal doormidden. Bestrijk een bodem met 3 el kwarkcrème. Verdeel daarover de perzikhelften (houd er 2-3 apart) met de bolle kant naar boven. Strijk hierover ruim de helft van de overgebleven crème.
5. Leg hierop de tweede bodem. Bestrijk hem met 3 el crème. Houd ca. 20 frambozen apart en verdeel de rest over de taart. Smeer daarover de jam. Bestrijk de taart met de rest van de crème. Druk de amandelen tegen de taartrand. Zet hem minstens 6 uur koud weg. Versier de taart met de rest van de perzikpartjes en de frambozen.

Variaties:

1. Bij het gewone recept leg je eerst de perziken neer, dan kwarkcrème en biscuitbodem, vervolgens frambozen met jam en daarna weer kwarkcrème. Ik heb ook een keer deze taart gemaakt, maar dan de kwarkcrème, frambozen en frambozencrème door elkaar geroerd. Dan heb je een een roze kwarkcrème, ziet er feestelijk uit en je hoeft niet bang te zijn dat er rood van de frambozen tussen de witte kwarkcrème komt waardoor het er bovenop erg slordig uit ziet.
2. Bovenop de taart kun je ook wat anders doen dan perziken en frambozen. Je kunt bijvoorbeeld marsepeinen plaatjes maken (kun je ook van tevoren toen en invriezen zodat ze goed blijven) en die bovenop de taart leggen. Doe er eventueel botercrème onder, zodat ze langer goed blijven. Ik kneed ook altijd poedersuiker door marsepein, zodat het niet zo papperig wordt. Als je de taart speciaal voor iemand maakt, kunt je ook een plaatje maken dat past bij die persoon. Hieronder een foto van deze taart met variatie 1 en 2. Hij was voor een verjaardag van 4 meiden :).





 








Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen