donderdag 28 januari 2016

Appelkruimeltaart

Deze appeltaart heb ik voor mijn verjaardag gemaakt. Het smaakt wel iets anders dan gewone appeltaart, maar is net zo lekker! Misschien nog wel lekkerder :). In ieder geval heerlijk als je van fris houdt. Bakken jullie ook zo vaak appeltaart? Eerst kocht ik vaak gewoon een pak taartmix uit de winkel, maar tegenwoordig ga ik op zoek naar leuke recepten of verzin ik er zelf een. En lekker dat die taarten zijn! Ik hou ervan om alleen al de taart te maken, al is opeten natuurlijk ook leuk om te doen :). 

Ingrediënten voor ca. 16 personen:

- 350 gram + een beetje bloem
- 1 mespunt bakpoeder
- 250 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- zout
- 100 gram koude + 75 gram zachte boter
- 4 eieren
- 40 gram gehakte amandelen
- 1 mespunt kaneel
- 200 ml crème fraîche
- 20 gram custard
- 800 gram appels
- 2-3 el citroensap
- boter voor de vorm
- 2 el paneermeel
- eventueel poedersuiker om te bestuiven

Bereiding

1. Kneed 200 gram bloem, het bakpoeder, 75 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, een snufje zout, 100 gram boter (in stukjes) en 1 ei tot een glad zandtaartdeeg, eerst met de mixer en vervolgens kort met de handen. Zet het deeg ca. 30 minuten koud weg.
2. Kneed 150 gram bloem, 20 gram gehakte amandelen, 75 gram suiker, de kaneel, 75 gram boter (in stukjes) en eventueel 1-2 el koud water tot kruimels, eerst met de mixer en vervolgens kort met de handen.
3. Roer (of mix) de crème fraîche, 3 eieren, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en de custard door elkaar. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes van ca. 2 cm. Besprenkel ze met citroensap.
4. Vet een springvorm in (26 cm Ø) en bestuif de binnenkant met bloem. Verdeel het deeg over de bodem, zorg ervoor dat het een hoge rand heeft en strijk het glad. Prik er een paar keer in met een vork. Strooi het paneermeel eroverheen. Laat de appels eventueel uitlekken en verdeel ze over het deeg. Schenk het roommengsel erover. Verdeel eerst de kruimels over de taart en strooi er dan 20 gram amandelen over.
5. Bak de taart gedurende 55 minuten in voorverwarmde oven (elektrisch 175°C/hetelucht 150°C/gas: stand 2). Laat hem afkoelen. Bestrooi hem eventueel met de poedersuiker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten